Bebek koltuÄŸu kullanmama cezası, özellikle, araçlarında bebek koltuÄŸu bulundurmayanlar için oldukça önemli bir hale geliyor. Bebeklerinizin ya da çocuklarınızın can güvenliÄŸini saÄŸlamak adına bu tür ürünleri kullanmanız gerekiyor. Sizler ne kadar dikkatli olursanız olun, bebeklerinizi kucağınızdan ayırmasanız da, olası bir kazada kucağınızdan fırlayabilir. Bizler de bu noktada bilinçli olmanız adına bebek koltuÄŸu hakkında merak edilenleri sizlere aktaracağız.
Bebek koltuÄŸu, aynı zamanda oto koltuÄŸu ya da çocuk koltuÄŸu olarak da bilinmektedir. Çocukların saÄŸlığı ve güvenliÄŸi sebebiyle artık araçlarda, bebek koltuÄŸu bulundurulması zorunlu hale getirildi. Bu koltuÄŸu buldurmayan sürücüler ne yazık ki, bebek koltuÄŸu cezası almak durumunda kalacak.
Ülkemizde her geçen gün doÄŸan çocukların sayısı artmaktadır. Bu da ne kadar çok fazla bebek olduÄŸunu ortaya koymaktadır. Çocukların güvenliÄŸini saÄŸlamak adına, araçlarda bebek koltuÄŸunun bulunması gerekiyor. Buna baÄŸlı olarak eÄŸer kilosu 36’nın altında, boyu da 150 cm’nin altında olan çocuklar, oto koltuÄŸu kullanmak zorundadır. Burada merak edilen nokta, bu koltuÄŸa uymayan kiÅŸilerin alacağı cezadır.
Araçlarda Bebek KoltuÄŸu Olmadığında Ceza Alınır Mı?
Bebek koltuÄŸu cezası yukarıda da belirttiÄŸimiz gibi bulunmaktadır. Çocukların can güvenliÄŸini saÄŸlamak ve daha saÄŸlıklı bir sürüÅŸ keyfinin yaÅŸanması için bu ürünün kullanılması gerekiyor. Aynı zamanda bilinçli her anne baba çocuÄŸunun saÄŸlığını düÅŸünmelidir.
Karayollarının Trafik Kanununa göre araçlar bebek koltuÄŸunun olmamasının cezaları belirtilmiÅŸ bulunuyor. Yaklaşık 108 TL’lik bir cezası bulunmaktadır. Aynı zamanda trafik polisleri tarafından bu durum fark edildiÄŸinde yaklaşık 10 ceza puanı da kiÅŸilerin, ehliyetinden düÅŸürülecektir.
Bütün bunların dışında ne yazık ki, pek çok anne baba çocuklarını ön koltuÄŸa oturtmak konusunda oldukça ısrarcı olabilir. Bu durum ne yazık ki, eÅŸitli sorunlara sebep olabiliyor. Ortalama bir kaza anında 20 kilo olan bir çocuk, 500 kilo ağırlığında bir eÅŸya ile aynı hızla fırlamaktadır. Bu da çocukların ön koltuÄŸa oturduÄŸunda ne kadar büyük bir tehlike altında kaldığını bir kere daha ortaya koymaktadır. Sizler de bu noktada bilinçli bir ebeveyn olarak çocuklarınızı ö koltuÄŸa deÄŸil, arka çocuk koltuÄŸuna oturmalısınız. Bebek koltuÄŸu cezası bu noktada bazı sürücüler için caydırıcı niteliktedir.
Hangi Araçlarda Bebek KoltuÄŸunun Olması Gerekiyor?
Bebek koltuÄŸu cezası hakkında gerekli olan bütün bilgileri verdik. Bunun dışında hangi araçlarda bu koltukların zorunluÄŸu olup olmadığından bahsetmek istiyoruz. Özellikle N1, N1G, N2, N3, M1 M1G araçlarında oto koltuÄŸunun olması gerekiyor. Araçlar hakkında kısaca ÅŸunu belirtebiliriz: emniyet kemerinin olması gereken araçlarda, çocuk koltuÄŸunun da olması gerekiyor. Aynı zamanda 150 cm’den kısa olan çocuklarla 36 kilonun altında olan çocuklar, kesinlikle çocuk koltuklarında seyahat etmelidir. Ancak bu ölçülerden büyük olan çocuklar, ön koltukta oturmayacak ÅŸekilde arka koltuklarda emniyet kemerleri takılı bir vaziyette oturabilirler. EÄŸer bu araçlarda çocuk taşıma sistemi yoksa 3 yaÅŸ altında olan çocuklar bu araçları kullanamazlar.
Bazı araçlarda arka koltuk emniyet kemerleri bulunmayabiliyor. EÄŸer sizlerin araçları da böyleyse, kol ön koltuÄŸa takabilirsiniz. Ancak ön koltuÄŸun olduÄŸu yerde hava yastığının olması zorunludur.
Bebek Koltuğu Ne İşe Yarar?
Bebek koltuÄŸunun ne iÅŸe yaradığını kısaca ÅŸu ÅŸekilde belirtebiliriz: Bebek koltukları, çocukların seyahatlerde daha güvenli bir ÅŸekilde yolculuk etmelerini saÄŸlar. Bununla beraber olası bir kaza anında çocukların saÄŸa, sola ya da öne savrulmasını engeller. Emniyet kemerleri ve koltuk sayesinde çocuÄŸunuzun güvenli bir ÅŸekilde yolculuk ettiÄŸini bilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınız bu koltukta son derece rahat ve konforlu bir ÅŸekilde seyahat ederler. Sizler de bu ÅŸekilde rahat bir yolculuk edersiniz. Koltuklar o kadar rahattır ki, çocukların daha kolay bir ÅŸekilde uyumalarına yardımcı olurlar.
Yapılan araÅŸtırmalar, araç içerisinde kullanılan otomobil koltuklarının, kaza anında olası yaralanmaların yüzde 80 önüne geçmektedir. Ne yazık ki, aynı araÅŸtırma, çocukların güvenli bir ÅŸekilde seyahat etmediÄŸi durumlarda ise yüzde 70 oranında yaralanıyorlar. Sizler ne kadar dikkatli sürerseniz sürün, karşı taraf sizin kadar dikkatli olmayabilir. Sürücülerin büyük bir kısmı, sürüÅŸ ısırasında ister istemez hata yapıyor. Bu hataların büyük bir kısmı da yaralanmalara ve ölümlere yol açıyor. Ancak kullanılan bu koltuklar, kazaların az yaralarla